Een goede band met je kind

  • Posted on: 12 July 2017
  • By: Karin

Ken je het gevoel dat je connectie verliest met je kind?

Wat je zegt wordt snel fout gehoord of persoonlijk genomen. Je hebt het gevoel dat je steeds in een machtsstrijd terecht komt. Je voelt dat het niet om die ene futiliteit gaat, maar dat er een hele lading achter zit die er niets mee te maken heeft. Wat speelt er dan wel bij je kind?  Je bent elkaar dus even kwijt. Je zit niet meer op dezelfde golflengte en je dringt als het ware niet meer door tot je kind.

 
Als je merkt dat je moeilijk toegang krijgt tot je kind, is het belangrijk om tijd en energie te steken in je band met je kind. Het is zo belangrijk om eerst verbinding te hebben met elkaar. Dan pas kan je weer praten. Dan pas ga je kunnen doordringen tot je kind wanneer hij/zij het emotioneel moeilijk heeft (bijvoorbeeld bij een woedeuitbarsting of discussie). Als je kind verbinding met je voelt, dan heeft het genoeg vertrouwen om zich te openen naar jou toe en te laten zien wat er scheelt.

 

Het is aan de ouder om de band met het kind terug te versterken.

Als volwassene vinden wij bepaalde dingen vaak heel vanzelfsprekend, maar voor een kind is dat niet zo. Bijvoorbeeld: Je kind wil iets vertellen of vragen, maar je zegt dat je geen tijd hebt op dat moment. Jij weet dat het op dát moment is dat je geen tijd hebt. Je zegt het misschien wat nors en met weinig aandacht. Dit kan bij een kind heel anders binnenkomen dan bedoeld is. Misschien was jij je aan het focussen op je werk en reageerde je schijnbaar ongeïnteresseerd. Je kind zal misschien volgende keer eens goed nadenken om alsnog een vraag te stellen. Want hij ziet je heel druk bezig, en niet opkijken als hij in de buurt is. Dus hij/zij zegt maar niets meer.
Een kind betrekt alles heel sterk op zichzelf. Het heeft nog niet de vaardigheid om het onderscheid te maken tussen de situatie op dat moment en zichzelf als persoon.
 
Wat jij kan doen vind je hieronder in 5 tips die je helpen de verbinding met je kind terug te verbeteren.  Je leert je kind terug beter begrijpen, en je gaat minder snel in een machtsstrijd belanden!
 

Hoe kan je de band met je kind verbeteren?

  1. Allereerst is het belangrijk om in de nabijheid van je kind te zijn. Je laat aan je kind merken dat je graag in zijn/haar buurt bent. Je kan samen een spelletje spelen, knuffelen, een massage geven of vraag je kind om aan jou iets te leren waar hij/zij goed in is. Zo ervaart je kind dat jij het leuk vindt om in zijn gezelschap te zijn.

  2. Zoek naar dingen die jullie gemeenschappelijk hebben en accentueer deze.  Als je samen met je kind iets doet wat jullie beiden leuk of interessant vinden, dan versterkt dat jullie band. Als jullie interesses niet zo goed overeenstemmen, zoek dan iets van je kind waar jij je wel bij kan aansluiten. Je kan bijvoorbeeld samen met je kind een activiteit doen wat je allebei leuk vind (paardrijden, museum bezoeken, film kijken,...), een spel spelen dat jullie beiden leuk vinden, ...

  3. Laat je kind merken dat je aan zijn zijde staat. Steun je kind bijvoorbeeld als het een probleem heeft op school, zodat het voelt dat het niet alleen is.

  4. Laat je kind voelen dat hij/zij belangrijk is voor jou en dat je hem/haar koestert zoals hij is, uniek. Dit kan je doen door bijvoorbeeld verhalen van vroeger te vertellen, toen je kind klein was, of te zeggen welke kwaliteit je bij hem/haar bewondert.

  5. Laat geregeld je liefde voor je kind zien. Je kan dit doen door gewoon te zeggen: 'ik hou van jou' of 'ik zie je graag', of je aait je kind over zijn hoofd in het voorbijgaan of je glimlacht zomaar.

 

De leefwereld van een kind

Misschien vind jij het vanzelfsprekend dat je zoveel liefde voelt voor je kind en dat je hem/haar graag ziet in alle omstandigheden. Een kind neemt het niet zo vanzelfsprekend aan dat hij/zij graag gezien wordt. Hij/zien wil het kunnen horen, zien, voelen,... Het is belangrijk dat jij het écht laat zien en uitspreekt. Een kind hoort al vaak genoeg wat niet kan of mag. Dus daar tegenover mag/moet het ook horen hoe geliefd het is, en dat het er helemaal mag zijn zoals hij/zij is. Dat is niet melig of overdreven. Het is gewoon een basis voor een kind om zelfvertrouwen te creëren en zichzelf graag te zien!  
 
Hoe meer je je inleeft in de leefwereld van je kind, hoe hechter je band zal worden. Je kind zal zich meer openen naar jou toe, en zal meer delen wat er écht leeft vanbinnen. Als dat je lukt, dan kan je ook makkelijker inspelen op de emotionele wereld van je kind. Je kan je kind begeleiden doorheen moeilijke periodes in zijn leven en zo je kind laten ervaren dat het lukt om obstakels in het leven te overwinnen. Hoe meer je kind dat nu kan ervaren, hoe sterker hij/zij later in het volwassen leven zal staan. Hoe fijn is dat vooruitzicht voor jou als ouder?
 
Geraak je er zelf niet goed uit? Kom je in je aanpak je eigen belemmeringen tegen? Weet je niet (meer) hoe je het (nog) kan aanpakken als je kind heel erg boos of verdrietig wordt?
Dan nodig ik je uit voor mijn digitale cursus Help je Kind Omgaan met Emoties, waarin je stap voor stap, en op je eigen tempo, leert wat emoties zijn en hoe je er mee kan omgaan.
Want mijn wens is dat jij de beste begeleider wordt van je eigen kind!
 
Hartelijke groet,
 
Karin