Eigenwaarde

Wie ben ik en wat ben ik waard?

Je bent al waardevol.

De waarde die je hebt zit al in je. Jouw uniek zijn zit al in je.

Hoe kan je dat nu in de wereld zetten?

Hoe kan je dat laten groeien zodat ook anderen daar de vruchten van kunnen plukken?

 
Workshop Familieopstellingen

 

Herken je één of meerdere van de volgende uitspraken?

 • Ik kan moeilijk 'neen' zeggen, en als ik  neen zeg, dan voel ik me (vaak) schuldig
 • Ik weet niet wat ik wil.
 • Ik voel me onzeker.
 • Ik twijfel heel erg aan mezelf.
 • Ik voel me niet goed genoeg.
 • Ik heb weinig zelfvertrouwen.
 • Ik heb het gevoel dat wat ik doe nooit goed genoeg is
 • Ik vergelijk me vaak met anderen.
 • Ik voel me minder dan anderen. 
 • ...

Geloven in jezelf en achter jezelf staan

Als je onbewust steeds aan je ware gevoelens voorbij gaat, kan je gefrustreerd geraken.  Je wordt misschien humeurig en boos en je weet niet waar het vandaan komt. 

Het twijfelen aan jezelf en het piekeren over jezelf vraagt enorm veel energie: je bent er mentaal mee bezig door je allerlei dingen af te vragen, door verschillende scenario's door je hoofd te laten gaan. 'Had ik dat nu maar gezegd, of had ik dat zo maar gedaan, dan zat ik er nu niet mee.' enz.

Op emotioneel vlak vraagt het energie: Je bent boos, verdrietig of teleurgesteld in jezelf dat je niet meer lef hebt om dingen te doen of te zeggen. Het lukt je niet om bepaalde gewoonten of patronen te doorbreken. Deze energie blijft in je systeem zitten. En misschien kan je het de eerste keren nog wel aan je voorbij laten gaan, maar het stapelt zich keer op keer op.

Op fysiek vlak verlies ben je misschien moe of zelfs uitgeput. Het gevoel dat het nooit goed genoeg is en dat het perfect moet zijn, zorgt dat je over je grenzen gaat. Het geeft heel veel onrust. 

Op vlak van je leven, kom je maar niet tot de dingen die er voor jou eigenlijk écht toe doen, en lukt het je maar niet om het leven dat jij eigenlijk voor ogen hebt écht te gaan leven. Je laat namelijk heel vaak anderen of omstandigheden voorgaan en je gaat voorbij aan je eigen behoeften, je twijfelt of het wel goed is, je twijfelt of jij wel goed genoeg bent als moeder, vader, partner, werknemer, vriend,... Je voelt je onzeker en durft daardoor weinig initiatief te nemen. 

Hoe zou het zijn voor jou om...

 • meer vertrouwen te hebben in jezelf en in het leven?
 • meer in je kracht te staan?
 • zonder schuldgevoel op te komen voor jezelf?
 • een richting te vinden in je leven?
 • een waarden-vol leven te leiden?
 • je eigen plek in te durven nemen?
 • meer innerlijke rust te ervaren?
 • jezelf de moeite waard te vinden?

Wil je graag meer inzicht krijgen in het mechanisme wat in je speelt waardoor je een gebrek hebt aan eigenwaarde?  

Familieopstellingen of Systeemopstellingen is een krachtige methodiek om deze onbewuste dynamieken uit je familiesysteem en je eigen systeem aan het licht te brengen.

Wat zijn familie- of systeemopstelligen?

Familieopstellingen gaat ervan uit dat je onlosmakelijk verbonden bent met je familiesysteem. Als iemand uit de vorige generaties van je familie niet zijn juiste plek heeft gekregen of krijgt of een trauma heeft meegemaakt waar hij/zij geen erkenning voor heeft gekregen, dan gaan familieleden uit de latere generaties dit uitleven. Kinderen en ouders kunnen lasten en patronen hebben overgenomen van eerdere generaties die eigenlijk niet bij hen horen. Daarom kan je bepaald gedrag in het hier en nu vaak niet verklaren. Soms kunnen lasten van generatie op generatie doorgegeven zijn.  

Hoe werk zo'n opstelling als methodiek?

 Je kiest als opsteller (als je een eigen thema wil opstellen) uit de groep de nodige representanten (groepsleden die in jouw opstelling een rol van een familielid opnemen) voor de familieleden (die belangrijk zijn in je vraagstuk). Je geeft de representanten op gevoel een plek in de ruimte en neemt dan plaats aan de zijlijn, zodat jij de opstelling goed kan observeren. Dan gaat de begeleider aan de slag met de representanten en hun gewaarwordingen in hun positie en laat hen aan het woord waar nodig. Door representanten een plek te geven in de ruimte zet je als het ware het energieveld voor je familiesysteem neer. Door je open te stellen voor dit veld komt via het ‘innerlijke weten’ onbewuste informatie uit het familiesysteem naar boven. En daarmee gaan we aan de slag.

"Als ik een familieopstelling doe, dan keer ik uit mijn hoofd naar mijn hart. Ik voel dan letterlijk allerlei tintelingen, zwaartes, misselijkheid, leegte, blokkades, verlammende gevoel, afkeuring, blijdschap, droefheid enz. Door echt in mijn gevoel te gaan en wanneer ik mij overgeef aan de gevoelens van de mensen/zaken die ik representeer komt er zoveel meer naar boven. Ik voel wat mij raakt of angst in boezemt en kan dit met behulp van Karin verwoorden in de juiste termen of vragen naar de andere partij. Wanneer ik dan in de rol van de andere kruip, voel ik ook echt wat die andere dwarszit, raakt of in sommige gevallen dat de boodschap gewoon niet overkomt. De antwoorden die in zulke sessies naar boven komen geven me een echt aha-moment. Die aha-momenten blijven ook beter hangen in mijn systeem en geven me een opgelucht gevoel! Het geeft me handvaten om bepaalde gebeurtenissen, angsten, patronen in een ander daglicht te zien en los te laten, erop te vertrouwen dat het oké is, dat het in orde komt, dat het anders kan, mag, ..." .  Brenda

Wat is het resultaat voor jou?

Door naar de oorsprong van het probleem te gaan, kan je duurzaam veranderingen teweeg brengen. Dus voor de rest van je leven! 

Je gaat je vrijer voelen en minder snel schuldig. Je kan makkelijker voor jezelf opkomen. JIj mag je plek innemen. Jij bent uniek en mag dat ook tonen. Je mag zijn wie je bent. Jij bent goed genoeg zoals je bent. Je hebt geen erkenning van anderen nodig, jij bent waardevol zoals je bent. Je vindt bevestiging in jezelf.  Je bent tevreden over jezelf. 

"Wat mij het meest opviel bij de familieopstellingen is het rare gevoel dat ik kreeg als ik dit wilde toepassen. Ik vond het gek om te ervaren dat men gewoon door een andere positie aan te nemen (puur fysisch van wie zit waar), een ander (beter) gevoel had. Ik leek ook beter door te dringen tot mijn kinderen. We kunnen nu ook rustiger over allerhande zaken praten. Dit dan vooral omdat het kader eerst goed gelegd is. Iets persoonlijker heb ik nu een betere band met onze dochter. Met de zoon zijn er nog wat werkpuntjes, maar ik heb er vertrouwen in dat dit ook wel goed komt. De communicatie met alle gezinsleden is sterk verbeterd."  Bert

Deze workshop is een middag vol ervaren, overgave, inzicht en transformatie!

 

Data + locatie

 • zaterdag 8 februari 2020 van 13u30 tot 17u30. De Stal, Laarstraat 24, 2520 Ranst.
 • zaterdag 21 maart 2020 van 13u tot 17u. Yoga Viapura, Zoerledorp 108, 2260 Westerlo (Zoerle-Parwijs)
 • zaterdag 18 april 2020, opstellingen met paarden te 2910 Essen.

 

Prijs

47 euro per dag.

Op voorhand inschrijven via karin@hetlevenswiel.be 

Opgelet! Er is plaats voor 3 opstellingen per workshopdag. We bekijken de dag zelf wie een vraag heeft voor een opstelling. 

 

Ervaring met opstellingen is niet vereist. We lichten dit aan het begin van de dag toe.

De prijs is inclusief drank en versnapering. 

 

Inschrijven

Voor inschrijving en vragen kan je terecht op karin@hetlevenswiel.be.

 

Even voorstellen

Karin Francken
Ik ben Transpersoonlijk Psychotherapeut in mijn praktijk Het Levenswiel en (gepassioneerd :-)) moeder van 2 kinderen. Ik ben gefascineerd door het familiesysteem en de impact ervan op iemands leven. Ik heb zelf veel in opstellingen gestaan en opleidingen gevolgd. Zo heb ik aan den lijve ondervonden hoe de onbewuste dynamieken doorwerken in de latere generaties. En ook hoe er verlichting kan komen in je leven als het onbewuste zichtbaar wordt gemaakt in een opstelling. Familieopstellingen zet ik dagelijks in tijdens individuele sessies in mijn praktijk!

 

Annelore Vanderginst
Ik ben als zelfstandig changeconsultant en coach actief binnen (familie-)bedrijven, waarbij ik vanuit het systemisch werken mensen en bedrijfsculturen in beweging zet naar groei en verbondenheid. Ik ben een expressieve, creatieve duizendpoot die houdt van eigen grenzen verleggen. Een gepassioneerd levensgenieter die elke dag (nog steeds) vol verwondering naar de schoonheid van dit leven kijkt!

 

 

 

We kijken er naar uit je te ontmoeten!

Hartelijke groeten,

Karin en Annelore