Workshop Bewuster Ouderschap

           

 

Waar loop jij tegenaan als ouder?

 

Als ouders hebben we allemaal het beste voor met onze kinderen. En iedereen heeft wel eens momenten waarop ie denkt, 'wat moet ik hiermee?'

 • Misschien doe of zeg je dingen tegen je kind die je liever niet zou doen of zeggen. Maar voor je het weet reageer je 'weer' op die manier.
 • Misschien heb je je voorgenomen om het anders te doen dan je ouders, maar merk je in je reacties naar je eigen kinderen, dat je eigenlijk net hetzelfde doet.
 • Misschien begrijp je niet waarom je kind op bepaalde situaties heel boos of bang of verdrietig reageert.
 • Misschien vind je dat je kind lastig doet, terug getrokken is of veel aandacht opeist, en weet je niet precies waarom.
 • Misschien vind jij het moeilijk om je kind de aandacht te geven die het nodig heeft.
 • Misschien ...

Hoe zou het zijn voor jou om

 • een beter contact te hebben met je kind?
 • te begrijpen wat je kind wil zeggen met zijn boze of andere buien?
 • relaxter te reageren op wat er gebeurt bij je kind?
 • te ervaren dat je kind opener wordt naar jou?
 • meer rust in je gezin te creëren?
 • zelf meer in balans te komen?
 • meer innerlijke ruimte te kunnen maken voor je kind?

 

Stel je voor: je hebt al verschillende manieren geprobeerd om verandering te brengen in de machtsstrijd die je soms voert met je kind. Je merkt dat iets voor even wel helpt, maar dat jij of je kind daarna terug in het oude patroon valt of hetzelfde gedrag vertoont. De kans is groot dat er onbewust een dieperliggend mechanisme aan het werk is. Ons onbewuste is namelijk heel sterk (90 tot 95% van ons zijn is onbewust!), en we hebben het niet door. We nemen (destructieve) patronen over van onze (voor)ouders, en we hebben het niet door.  Om die onbewuste patronen of 'dynamieken' aan het licht te brengen, gaan we aan de slag met rollenspelen en familieopstellingen. Zo kan jij je eens gaan inleven in de leefwereld van je kind! Je krijgt hierdoor eye-openers en je wordt je bewust van wat er eigenlijk echt speelt, voorbij de machtsstrijd.

 

Wat zijn familie- of systeemopstelligen?

Familieopstellingen gaat ervan uit dat je onlosmakelijk verbonden bent met je familiesysteem. Als iemand uit de vorige generaties van je familie niet zijn juiste plek heeft gekregen of krijgt of een trauma heeft meegemaakt waar hij/zij geen erkenning voor heeft gekregen, dan gaan familieleden uit de latere generaties dit 'uitleven'. Kinderen en ouders kunnen lasten en patronen hebben overgenomen van eerdere generaties die eigenlijk niet bij hen horen. Daarom kan je bepaald gedrag in het hier en nu vaak niet verklaren. Soms kunnen lasten van generatie op generatie doorgegeven zijn.  

Hoe werkt zo'n opstelling als methodiek?

 Je kiest als opsteller (als je een eigen thema wil opstellen) uit de groep de nodige representanten (groepsleden die in jouw opstelling een rol van een familielid opnemen) voor de familieleden (die belangrijk zijn in je vraagstuk). Je geeft de representanten op je gevoel een plek in de ruimte en neemt zelf plaats aan de zijlijn, zodat jij de opstelling goed kan observeren. Dan gaat de begeleider aan de slag met de representanten en hun gewaarwordingen in hun positie en laat hen aan het woord waar nodig. Door representanten een plek te geven in de ruimte zet je als het ware een energieveld voor je familiesysteem neer. Door je open te stellen voor dit veld komt via het ‘innerlijke weten’ onbewuste informatie uit het familiesysteem naar boven. En daarmee gaan we aan de slag.

"Als ik een familieopstelling doe, dan keer ik uit mijn hoofd naar mijn hart. Ik voel dan letterlijk allerlei tintelingen, zwaartes, misselijkheid, leegte, blokkades, verlammende gevoel, afkeuring, blijdschap, droefheid enz. Door echt in mijn gevoel te gaan en wanneer ik mij overgeef aan de gevoelens van de mensen/zaken die ik representeer komt er zoveel meer naar boven. Ik voel wat mij raakt of angst in boezemt en kan dit met behulp van Karin verwoorden in de juiste termen of vragen naar de andere partij. Wanneer ik dan in de rol van de andere kruip, voel ik ook echt wat die andere dwarszit, raakt of in sommige gevallen dat de boodschap gewoon niet overkomt. De antwoorden die in zulke sessies naar boven komen geven me een echt aha-moment. Die aha-momenten blijven ook beter hangen in mijn systeem en geven me een opgelucht gevoel! Het geeft me handvaten om bepaalde gebeurtenissen, angsten, patronen in een ander daglicht te zien en los te laten, erop te vertrouwen dat het oké is, dat het in orde komt, dat het anders kan, mag, ..." .  Brenda

Wat is het resultaat voor jou?

Door naar de oorsprong van het probleem te gaan, kan je duurzaam veranderingen teweeg brengen. Je neemt spanningen weg die niet bij jou of je kind horen. Je kind ontspant zich, en vindt weer harmonie in zichzelf. Hetzelfde geldt voor jou. Je kan weer vrijer met elkaar omgaan! 

 • Je begrijpt jezelf beter in reacties naar je kind.
 • Je begrijpt je kind beter.
 • Je ziet beter de behoeften van je kind en kan daar makkelijker op inspelen.
 • Jij voelt je rustiger. Je kind voelt zich rustiger.
 • Er is meer balans in het gezin. 

"Wat mij het meest opviel bij de familieopstellingen is het rare gevoel dat ik kreeg als ik dit wilde toepassen. Ik vond het gek om te ervaren dat men gewoon door een andere positie aan te nemen (puur fysisch van wie zit waar), een ander (beter) gevoel had. Ik leek ook beter door te dringen tot mijn kinderen. We kunnen nu ook rustiger over allerhande zaken praten. Dit dan vooral omdat het kader eerst goed gelegd is. Iets persoonlijker heb ik nu een betere band met onze dochter. Met de zoon zijn er nog wat werkpuntjes, maar ik heb er vertrouwen in dat dit ook wel goed komt. De communicatie met alle gezinsleden is sterk verbeterd."  Bert

Deze workshops zijn vol van ervaren, overgave, inzicht en transformatie!

 

​Meld je hier aan!

 

Data

 • Zaterdag 13 april 2019, van 13u30 tot 16u30.

 

Prijs

 • prijs indien je deelneemt als representant: 30 euro
 • prijs indien je een eigen thema opstelt: 75 euro

Opgelet! De plaatsen voor een eigen opstelling zijn beperkt. Wil je zeker een eigen thema opstellen, wees er dan op tijd bij!

Ervaring met opstellingen en rollenspelen is niet vereist. Ik licht dit aan het begin van de workshop toe.

De prijs is inclusief drank en versnapering.

 

Locatie

Centrum Yoga Viapura, Kerkstraat 7, 2260 Westerlo (Zoerle-Parwijs)

 

Inschrijven

Voor inschrijving : ​Meld je hier aan!

Voor vragen kan je terecht via mail of 0477/23.86.76.

 

Mezelf even voorstellen

Karin Francken
Ik ben Transpersoonlijk Psychotherapeut in mijn praktijk Het Levenswiel en (gepassioneerd :-)) moeder van 2 kinderen. Ik ben gefascineerd door het familiesysteem en de impact ervan op iemands leven. Ik heb zelf veel in opstellingen gestaan en opleidingen gevolgd. Zo heb ik aan den lijve ondervonden hoe de onbewuste dynamieken doorwerken in de latere generaties. En ook hoe er verlichting kan komen in je leven als het onbewuste zichtbaar wordt gemaakt in een opstelling. Familieopstellingen zet ik dagelijks in tijdens individuele sessies in mijn praktijk!

 

 

 

Ik kijk er naar uit je te ontmoeten!

Hartelijke groet,

Karin